Trikovi profesionalnih spremača za temeljito i brzo čišćenje Vaše kuće.

Trikovi profesionalnih spremača za temeljito i brzo čišćenje Vaše kuće.

Najbolji način da očistite svoju kuću

Prije svega zaboravite tradicionalni način čišćenja prostorija, soba po soba. Ovakav način čišćenja je prespor jer ima previše različitih radnji za obaviti u jednoj prostoriji. Takav način bi nam oduzeo fokus te bi prebacivanje s jednog zadatka na drugi oduzeo mnogo vremena. Kako god za nekoliko sati što bi čistili kuhinju ( jednu prostoriju) za cijelo to vrijeme možete očistiti sve prostorije u kući.

Ako pravilno rasporedite čišćenje na jednaku vrstu zadataka, bit ćete brži jer je mnogo jednostavnije fokusirati se na jednu vrstu zadatka i odraditi isti.

U sedam koraka do čiste kuće

1.Obrišite prašinu

Brisanje prašine rijetkima je zadovoljstvo, jer mi je brišemo, a ona ponovo pada – čini se kao da radimo uzaludan posao.

Ali, ako se već potrudimo i očistimo kuću od prašine, onda treba paziti na neke stvari kako bi prošlo što više vremena prije nego se ponovo nataloži po stvarima.

2. Očistite sav tapacirani namještaj

Prođite po kući i promijenite posteljinu i stolnjake u svim prostorijama u kojima je to potrebno te namjestite prekrivače i jastuke u dnevnom boravku.

3. Očistite sve staklene površine i ogledala

Pripremite sredstvo za čišćenje i potrebne krpe ili papirnate ubruse i očistite sve staklene površine u kući.

4. Očistite sve površine

Površine s kojih ste prebrisali prašinu sada možete prebrisati sa sredstvom za čišćenje.

5.Očistite kupatilo i kuhinju

Prvo prođite cijelim stanom i nanesite sredstvo za čišćenje na sve elemente u kuhinji i kupaonici (sudoper, štednjak, wc školjka, tuš kabina, kada). Kada ste nanijeli sve, uzmite krpu i krenite brisati. Što dulje sredstvo za čišćenje stoji na površinama, otopit će bolje eventualne masnoće i jednostavnije ćete ga odstraniti s površine

6.Usisajte sve podove

Nakon što ste riješili sve površine, vrijeme je da usišete sve podove u kući. Ovaj korak je na kraju zbog toga što vam je tokom čišćenja površina dio prljavštine mogao završiti i na podovima.

7.Operite podove

Nakon što ste usisali sve popove, vrijeme je da ih operete i ostavite da se osuše.

 

Podijeli